Túlzottan hullik a hajad? Itt az ősz!

Semmi szokatlan nincs abban, ha ősszel túlzottan hullik a haj. Ez összefügg a vitaminokban és ásványi anyagokban szegényebb étrenddel, a kevesebb napfénnyel és a szabadban végzett testmozgással. Napi 50-100 hajszál elvesztése normális. A probléma akkor kezdődik, amikor a haj marokszámra hullik ki. Ha szeretnéd kezelni ezt a nemkívánatos állapotot, ismerd meg az őszi hajápolás alapvető tudnivalóit.

Miért hullik a haj túlzottan ősszel?

A szezonális hajhullás számos tényezővel függ össze. A helytelen hajápolás az egyik ilyen tényező. A tisztító samponok és a napvédelem hiánya kiszárítja és gyengíti a hajat. Ez az állapot hormonális egyensúlyhiányból is adódhat. Az ösztrogén sokat számít: szintje tavasszal és nyáron magasabb, ősszel és télen viszont alacsonyabb (ellentétben a tesztoszteronéval). Az időjárási körülmények is hatással vannak a hajra. A nap, a fagyos hideg és a mínusz fokok rossz hatással vannak a fejbőrre és a hajra. Hogyan kezeljük a természetnek ezt a hatását? Viseljünk meleg, légáteresztő anyagból készült sapkát. Használjunk hővédő szereket és finoman fésüljük ki a szálakat.

A haj titkos élete

Még a hajat is megviseli az élet… Életciklusa három szakaszból áll. Az első az anagén, amely a hajhagymák aktív növekedési fázisa. Ez a folyamat 2-7 évig tart. Még a hajszálak 90%-a is az anagén fázisban van. A katagén a második szakasz, amely során a haj visszafejlődik; ez 14-21 napig tart. Ebben a fázisban a haj kihullásra kényszerül az utolsó fázisban, amely a telogén, és legfeljebb három hónapig tart. A gumó meggyengül és végül kihullik, amikor hajat mosunk vagy fésülködünk vagy egy új hajszál tolja ki. Tudtad, hogy egy szőrtüsző akár 20 hajszálat is hordozhat! A haj élő része a bőr alatt van, míg az élettelen  fölötte. A haj fő összetevői a fehérje, a keratin és a melanin. Az egészséges, fényes, sima haj a fejbőrben található faggyúmirigyeknek köszönhető.

Hogyan lehet megállítani a hajhullást?

Az őszi hajhullást néhány módszerrel lehet visszatartani. Hadd mutassak be néhányat ezek közül:

  • változtass az étrendeden! gazdagítsd ételeidet az olívaolajban, napraforgó- és tökmagban található zsírsavakkal (ezek cinkben is gazdagok). Fogyassz halat, vitaminokat és gyümölcsöket (akár fagyasztott ételeket is),
  • vágd le a hajvégeket! Ebben az évszakban ki vannak téve a mechanikai sérüléseknek (dörzsölődnek a kabátokon). Így elkerülheted a töredezést és a hajhullást,
  • mondj búcsút a hajszárítónak! A hőeszközök kiszárítják a hajat és túlmelegítik a fejbőrt (ez a faggyúmirigyek fokozott működését és zsíros fejbőrt eredményez). Hagyd a hajat levegőn száradni vagy használj hűvös légáramot hajszárítás közben,
  • Hidratáld a hajadat! Hajmosás előtt alkalmazz hidratáló maszkot vagy olajat. Hagyd a terméket kb. egy órán át hatni, majd alaposan öblítsd le. Végül használj egy hidratáló kozmetikumot,
  • ápold a fejbőrt! Kéthetente egyszer végezz fejbőrradírozást, mosd meg kíméletesen, enyhe samponnal és tartsd hidratáltan. Ha zsíros a fejbőröd, ne masszírozd, ne használj forró vizet és ne vegyél forró fürdőt. A túlhevült bőr gyorsabban izzad és a faggyúmirigyek intenzívebben dolgoznak.

Sampon az őszi hajhullás ellen

A megfelelő termékek használata fél siker, ha az őszi fejbőr- és hajápolásról van szó. Lehet, hogy két samponra is szükséged lesz. Miért? A haj két típus kombinációja lehet, pl. zsíros tövek és száraz hajvégek. Azt is tudnod kell, hogy a kalap viselése, a hajfestés és a rossz hajmosási rutin a haj rosszabb állapotához és megjelenéséhez vezet. Ennek elkerülése érdekében használj a hajtípusodnak és igényeinek megfelelő samponokat.

Hajbalzsamok és kondicionálók

Az ilyen termékeknek csupán kondicionáló hatásuk van, nem javítják és nem is kezelik a hajadat. A balzsamok és kondicionálók megkönnyítik a fésülést, kisimítják a hajat és természetes fényt biztosítanak. Az ilyen típusú termékeket kizárólag a hajhosszra kell alkalmazni, a fejbőrre soha. A legtöbb terméket a hajvégekbe dörzsöld be. Használd őket hetente néhányszor a címkén található utasításokat követve és hamarosan észreveheted az eredményeket.

Ti hogyan kezelitek a hajatokat?

Összefüggő cikkek

Előző cikk Következő cikk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0 shares