Megváltozott a hajszínem! Néhány mondat a hajszín fakulásáról

A hajfestés különböző technikái sokak számára ismert téma, ugyanakkor a hajunknak sokszor nincs szüksége külső beavatkozásra ahhoz, hogy megváltoztassa természetes színét. Még nem hallottál erről? Pedig hajunk elszíneződhet természetes módon is és ezt számos dolog kiválthatja. A leggyakrabban a napsugaraknak váltják ki ezt a jelenséget. Ha szeretnél többet megtudni erről a jelenségről, olvasd el ezt a cikket.

A barnától a szőkéig

Néhány évvel ezelőtt a hajam még gesztenyebarna volt…

Sötét volt és gyönyörű arany-barnás árnyalatán megcsillant a fény, ahogy rásütött a nap. Ami ebből mára maradt, az az arany árnyalat. Hónapról hónapra egyre világosabb lett a hajam és már inkább sötét szőkének mondtam. Persze ez nem egy hirtelen változás eredménye volt, átmenetek voltak a bronzos árnyalattól a vöröses árnyalatokig, közben a hajam hossza nem változott, tehát láttam, hogy a hajtövemnél még mindig sötétbarna a hajam.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy nem tettem ki különös napsugárzásnak a hajamat és nem alkalmaztam olyan kozmetikai termékeket sem, amelyek ezt a világosodást, fakulást okozták volna. Általánosságban azt lehet mondani, hogy a hajápolási rutinom sztenderdnek volt tekinthető, semmi különös része nem volt, ami a hajszín fakulását eredményezhette volna. Mégis, akkor minek köszönhető, hogy a hajam színe ennyire megváltozott anélkül, hogy sérült vagy meggyengült volna?

Szakértők elmagyarázzák, miért változik a hajszín természetes módon

Végigkutattam a fél internetet, hogy megleljem a választ‘Miért világosodik a hajam, ahogy idősödöm?’. Megérte keresgélni, mert megleltem a választ, amit most meg is osztok veletek. 🙂

Egyszerűen beláthatjuk, hogy a gének és a melanociták játszák itt a kulcsszerepet. Végső soron minden a génjeinkbe van kódolva, nem igaz? Ez a mechanizmus egyszerű. Hajunk természetes színe attól függ, szervezetünk mennyi melanocitát (festéksejtet) termel, amelyek festékanyagot (pigmentet) tartalmaznak. Ezek azok a sejtek, amelyek a festékanyagot, vagyis a melanint termelik a hajtöveinknél. Amikor ezek a pigmentek kisebb számban vannak jelen, akkor kezdünk el őszülni. Amikor elkezdődik az őszülés folyamata fontos tudnunk, hogy kétféle melanin létezik: az egyik sötét árnyalattal látja el hajunkat, a másik pedig világos, szőkés-vöröses árnyalattal. A melanin szintek minden emberben másként alakulnak és folyamatosan változnak. Összefoglalva, ha a melanin termelés lecsökken, akkor például a barna szőkéssé változik. És ebben semmi különös vagy furcsa nincsen.

Te átéltél már ilyesmit? 😉

Címkék: , , ,

Összefüggő cikkek

Előző cikk Következő cikk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0 shares