Jó ötlet szódabikarbónával hajat mosni?

Itt az ideje egy újabb posztnak, ami a “tesztelem a furcsa ötleteket, amiket a neten találtam” sorozatba tartozik.

Ezúttal azt próbálom kideríteni, hogy lehetséges-e szódabikarbónával hajat mosni és ha igen, hogyan befolyásolja a haj állapotát. Ha kíváncsi vagy, hogy előnyös-e a szokásos sampon helyett szódabikarbónával mosni a hajat, akkor olvass tovább 🙂

SZÓDABIKARBÓNA A TESTÁPOLÁSBAN

Ha öko-mániás vagy, akkor valószínűleg nagyon jól ismered a szódabikarbónát. Ez a gyógyír minden szépségápolással kapcsolatos problémádra. Egy tökéletes, univerzális és pótolhatatlan szer, ami a szépségápolásban is megtalálta a maga alkalmazását.

Miért használjuk a szódabikarbónát a testápolásban?

  • Ez egy természetes antibakteriális anyag, amely enyhíti az irritációkat, méregtelenít és alaposan tisztít.
  • Lúgos pH-val rendelkezik – ez azt jelenti, hogy megemeli a haj hámrétegét, ami viszont segít kimosni a festéket a hajból (ha nem vagyunk elégedettek az eredménnyel). Emellett megkönnyíti a maszkokkal, kondicionálókkal és olajokkal szállított tápanyagok behatolását.
  • Jól kezeli a kellemetlen illatokat, ezért a haj és a bőr hosszabb ideig friss marad.
  • Rendkívül hatékony szer, amely felszívja a felesleges faggyút, így antibakteriális mattító púderként vagy száraz samponként is használható.

Ezek a szódabikarbóna legfontosabb, de nem az egyetlen tulajdonságai. Tudomásul kell venni, hogy gyakran használják a testápolási termékekben, mert hatékony alternatívája számos vegyi anyagokat tartalmazó kozmetikumnak. Manapság, amikor tudatosabban közelítünk a testápolás kérdéséhez, nem mindegy, hogy ismerjük-e a szintetikus anyagok természetes helyettesítőit.

HAJMOSÁS SZÓDABIKARBÓNÁVAL

Szódabikarbóna használata a hagyományos sampon helyett? Működik, de tudni kell, hogy nem habzik úgy, mint a megszokott samponok.

A szódabikarbóna működési elve egyszerű – mélyen tisztít, mivel lúgos pH-értékű, és megnyitja a haj hámrétegeit. Ennek eredményeként már egy igazán kis mennyiségű szódabikarbóna is képes megszabadítani a hajat a faggyútól, a kozmetikai maradványoktól, a szennyeződésektől és a méreganyagoktól. És mint azt valószínűleg te is tudod, a hajnak szüksége van a tisztításra, és ezt időnként meg kell tennünk.

De vigyázz! A szódabikarbóna túl gyakori használata nem előnyös!

Tudomásul kell venni, hogy az ilyen agresszív házi kezelések túl hosszú ideig használva káros hatásokat válthatnak ki. Persze, ha időről időre megteszed, akkor magától értetődőnek veheted a lenyűgöző eredmények elérését. Ha azonban túlzásba viszed a szódabikarbóna használatát, számíthatsz rá, hogy károsítja a hajat, kiszárítja és irritálja a bőrt is.

Én havonta egyszer (bizonyos helyzetekben kétszer) használok szódabikarbónát, hogy segítsek a hajamnak és a fejbőrömnek megszabadulni a kozmetikai lerakódásoktól. Rendszeres hajápolási rutinom középpontjában az SLS-mentes sampon és természetes szépségápolási olajok alkalmazása áll.

D.I.Y. SAMPON. HOGYAN KELL HAJAT MOSNI SZÓDABIKARBÓNÁVAL?

Mossuk meg a hajat a szódabikarbónával a szokásos módon. A végén egy savas hajmosószerrel kell leöblíteni a hajat, de ez nem vesz igénybe sok időt. Egyáltalán nem is nehéz.

Egyesek arról számolnak be, hogy víz és szódabikarbóna keverékét használják (1 kanál szódabikarbóna fél csésze vízhez) és bedörzsölik a hajba. Én személy szerint a sampont samponnal keverem.

Mélytisztító sampon receptje szódabikarbónával

  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 1 kanál sampon (ezúttal SLS-szel)
  • fél csésze csapvíz

Hogyan kell hajat mosni szódabikarbónával? Először is be kell nedvesíteni a szálakat. Ezután öntsd a szóda+víz+sampon keveréket a hajadra. Kezdd el finoman masszírozni a fejbőrt és próbáld meg a habot a teljes hajhosszon eloszlatni. Várj 2 percet, majd öblítse le a hajadat kétszer. A végén használj ecetes hajmosót (vagy más savas hajmosót), hogy segítsen bezárni a hajszálakat és fényessé tegye a hajat.

Vicces tény!

Megfigyeltem, hogy a szódabikarbónával mosott haj egyértelműen jobban tisztul (érzed is), de – ami a legfontosabb – a haj lassabban zsírosodik. Ez azt jelenti, hogy nem kell olyan gyakran hajat mosnom.

Nálatok mi a helyzet? Ti szoktatok szódabikarbónával hajat mosni 🙂

Összefüggő cikkek

Előző cikk Következő cikk
0 shares